Anoskopija

Šta je anoskopija?
Anoskopija je jednostavan, bezbolan i kratak proktološki pregled, koji sprovodi proktolog. Predstavlja endoskopsku metodu pregleda analnog kanala i završnih par centimetara završnog dela debelog creva. Izvodi se tako što se u analni kanal uvlači kratak endoskopski instrument - anoskop, koji ima izvor hladnog svetla. Nema potrebe za čišćenjem creva.
Izvodi se u koleno-lakatnom položaju, tako što pacijent kleči oslonjen na kolena i laktove, ili u ležećem položaju pri kome pacijent leži na svojoj levoj strani sa kolenima savijem ka grudima. Pregled anoskopom traje kratko - oko 5 minuta, a pacijent se posle pregleda može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Zašto se radi anoskopija? / Indikacije
Anoskopiju treba uraditi kod svih pacijenata koji imaju neku od tegoba kao što su krvarenje, bol, svrab, promene u pražnjenju creva i postojanje oteklina i pipljivih promena. Anoskopija je osetljivija metoda od sigmoidoskopije i kolonoskopije za dijagnostikovanje bolesti anorektuma kao što su hemoroidi, fistule, upale i ulceracije.
Anoskopijom se dijagnostikuju hemoroidi, fisure, kondilomi, ulceracije, povrede, polipi i tumori. Pacijenti koji imaju kondilome u genitalnoj regiji trebalo bi da urade anoskopiju da bi se proverilo da li ima kondiloma u analnom kanalu. Ovaj pregled je od značaja i za rano otkrivanje analnog karcinoma koji je čest kod osoba sa HIV infekcijom.

Kontarindikacije za pregled
Prave kontarindikacije za anoskopiju ne postoje. Relativne kontraindikacije postoje kod upalnih procesa u akutnoj fazi, suženja analnog kanala, opekotina, analne fisure ili analnih kondiloma. U ovim stanjima pregled može biti bolan, zbog čega se anoskopija može uraditi uz pomoć anesteteske kreme ili odložiti na neko vreme.

Sklerozacija hemoroida / Postavljanje elastičnih ligatura
Pored dijagnostikovanja većine bolesti anorektalne regije anoskopijom, kroz anoskop se mogu izvoditi i neke hirurške intervencije pa i operacije. Mogu se postaviti elastične ligature na hemoroidalne čvorove i uraditi sklerozacija hemoroida, izvaditi strana tela, uzeti biopsija, odstraniti polip, čak se mogu izvaditi i manji tumori.

Ostale korisne informacije

Anoskopija je sastavni, važan deo proktološkog pregleda. Kod krvarenja iz debelog creva više od 50% pacijenata leči se bez odlaska na pregled i problem pogrešno pripisuje hemoroidima. Ukoliko tegobe ne prolaze upotrebom antihemoroidalnih krema u kraćem vremenskom periodu ili postoje još neki simtomi, pregled lekara je neophodan. Klinika
Radno vreme
  • Ponedeljak - Petak
    08:00 - 19.00
  • Subota
    08:00 - 14.00
  • Nedelja
    Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji