Rektoskopija

Šta je rektoskopija?
Rektoskopija je endoskopski pregled završnog dela debelog creva - rektuma u dubini od 20-25cm, koji se obavlja krutim endoskopskim instrumentom – rektoskopom, koji je putem creva povezan sa izvorom hladne svetlosti. Pregled rektoskopom traje katko - od 5 do 10 minuta, a nešto duže ukoliko se radi biopsija ili neka hirurška intervencija. Izvodi je gastroenterolog  ili  proktolog, tj. hirurg specijalizovan za hemoroide i zadnji deo debelog creva.
Rektoskop je endoskopski instrument, koji je crevom povezan na izvor hladnog svetla radi bolje vidljivosti lumena creva. Različitih je dužina - 20cm, 25cm i 30cm, od čega zavisi i dužina pregledanog creva. Rektoskop se kroz analni kanal postepeno uvlači u rektum i pregleda sluzokoža creva. Rektoskop ima više delova, za dijagnostiku i proktološki pregled, a takođe i za intervenciju i biopsiju.

Zašto se radi rektoskopija? / Indikacije
Rektoskopijom se vrši pregled rektuma i identifikuju bolesti završnog dela debelog creva,  rektuma. Rektoskopiju treba izvoditi u slučaju gastrointestinalnog krvarenja, pojave sveže krvi u stolici, poremećaja u crevnom pražnjenju, kod problema sa hemoroidima, upale, bola ili svraba u predelu analnog otvora, a takođe i kod sumnje na malignu bolest kao i pre hirurških intervencija u analnoj regiji kod osoba starijih od 50 godina. Rektoskopija je jednostavna metoda koja se sprovodi ambulantno, ali svakako je ne treba raditi umesto kolonoskopije, kada je ona indikovana.

Priprema za rektoskopiju
Rektoskopija se izvodi u ambulantnim uslovima, čak i bez prethodne pripreme creva laksativima. Pregled je bezbolan i izvodi se bez anestezije. Dobro se podnosi, a iako se tokom rektoskopije uduvava manja količina vazduha u debelo crevo obično ne dovodi do nadimanja. Izvodi se tako što se pacijent postavi u položaj kolena-laktovi ili leži na svojoj levoj strani. Lekar nakon podmazivanja analnog otvora anestetskim gelom i nakon digitorektalnog pregleda (pregleda prstom zadnjeg dela debelog creva) uvodi polako instrument u rektum. Proktolog pregleda prvo perianalnu regiju, analni kanal i potom rektum, a ako je crevo dovoljno čisto i deo sigmoidnog dela debelog creva, što je ukupno najviše do 30cm dužine creva.
Rektoskopijom se mogu uočiti polipi u analnom kanalu, rektumu i delu sigmoidnog dela debelog creva, hemoroidi i fisure, kao i promene sluzokože završnog dela debelog creva. Rektoskopija takođe omogućava uzimanje biopsije, uzorka tkiva za pato-histološki analizu.

Rektoskopija se može obaviti sa ili bez bez prethodnog čišćenja creva laksativima, u zavisnosti od uobičajenog ritma pražnjenja. Najbolje je pred pregled uzeti laksative i obaviti jutarnju stolicu pre proktološkog pregleda. Dva dana pred proktološki preporučuje se tečna i lagana hrana kako creva ne bi bila puna fekalnog sadržaja.

Komplikacije kod rektoskopije

Rektoskopija je procedura koja je potpuno bezbedna, pa su komplikacije poput perforacije creva, mehaničke povrede sluzokože creva ili krvarenje, jako retke.

Klinika

Radno vreme
  • Ponedeljak - Petak
    08:00 - 19.00
  • Subota
    08:00 - 14.00
  • Nedelja
    Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji