Alergologija

Prick-testovi na standardne inhalacione i nutritivne alergene predstavljaju osnovne alergološke testove pomoću kojih se dokazuje preosetljivost (senzibilizacija, tj.alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane.

Kada govorimo o alergenima razlikujemo alergene zatvorenog prostora i alergene spoljasnje sredine. Među "opasnostima koje vrebaju u kući” (stanu) najveći problem stvaraju alergeni grinje, dermatophagoides, buba švabe, vuna, dlake i izlučevine pasa i mačaka. U spoljašnjoj sredni najjači alergeni su upravo polen trava, drveća i korova.

U hrani vrebaju različiti alergeni. Meso, mleko, jaja, riba, kikiriki - sve su to potencijalni izazivači alergija.

Test se izvodi tako sto se specijalnom lancetom zagrebe po koži i na to mesto se stavi kap odgovarajućeg alergena. Nakon određenog vremena (najčešće 20min) čita se dobijeni odgovor kože. Za lekare je bitno da li na koži postoji samo crvenilo ili su se stvorile takozvane papule. Ovo je takođe još jedna od lako izvodljivih dijagnostičkih metoda koja nam daje veoma bitne podatke za dalji tretman pacijenta.

Merenjem poprečnog preseka papula nastalih dejstvom alergena i onih od strane histamina i fiziološkog rastvora utvrđuje se da li postoji senzibilizacija na neki od alergena. Upravo zato što se reakcija antigen-antitelo odigrava u spoljašnjem sloju kože i zato što se izbegava ulazak antigena u cirkulaciju, ova metoda ispitivanja je skoro potpuno bezopasna, odnosno ne javljaju se sistemske reakcije u osoba sa pozitivnim nalazom. Kao jedina tegoba ispitanika javlja se svrab kože na mestu reakcije.

Klinika
Radno vreme
  • Ponedeljak - Petak
    08:00 - 19.00
  • Subota
    08:00 - 14.00
  • Nedelja
    Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji