Gastroenterologija

Gastroenterološki pregled

 • Gastroenterološki pregled je specijalistički pregled koji na osnovu anamneze, kliničkog pregleda te dopunskih pregleda omogućava dijagnostiku i lečenje bolesti organa za varenje: jetre, žučne kese i žučnih puteva, creva, pankreasa.
 • Dodatna ispitivanja koja se koriste su:
 • Ultrazvuk stomaka koji detaljno prikazuje: jetru, žučnu kesu, žučne puteve, pankreas, slezinu, bubrege, trbušnu aortu, eventualno nakupljanje tečnosti u trbuhu.
 • Gastroskopija se radi tankim instrumentom (fiberoptički endoskop) koje se uvlači kroz usta u jednjak, želudac do dvanaestopalačnog creva. Omogućava otkrivanje tumora i upala jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Takođe je moguće otkrivanje tzv. želudačne kile (Hiatus hernia) koja može biti čest uzrok raznih srčanih tegoba, a najviše aritmija. Obično se tokom pregleda uzme i uzorak za bakteriju Helicobacter Pylori koja je najveći krivac za pojavu ulkusne bolesti (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu).
 • Kolonoskopija se radi uvlačenjem tankog, fleksibilnog instrumenta u debelo crevo. Pregled daje mogućnost ranog otkrivanja tumora, polipa, različitih zapaljenskih bolesti debelog creva (kolitisa).
 • Rektoskopija je pregled rektuma (završni deo debelog creva).
 • Biopsija: kod gastroskopije i kolonoskopije posebnim instrumentom može se uzeti mali deo tkiva za patohistološku analizu i postavljanje tačne dijagnoze.
 • Postavljanje ligature.

Gastroskopija i kolonoskopija se, radi veće udobnosti pacijenta mogu obaviti u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.Takvu anesteziju vodi specijalista anesteziolog.

Gastroskopija

Ezofago-gastro-duodenoskopija je procedura koja lekaru omogućava direktan pregled gornjeg dela gastrointestinalnog trakta koji obuhvata jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo.Ovim pregledom otkrivaju se upala, krvarenje, čir, tumor i razne druge patološke promene. U mnogim slučajevima gastroskopija nije samo dijagnostička već i terapijsa metoda jer se njom može tretirati krvarenje, ukloniti polip, proširiti strikrura i sl.

O tome da li je nekome gastroskopija potrebna, odlučuje gastroenterolog nakon pregleda pacijenta. Ukoliko postoji nelagoda u gornjem delu stomaka, gorušica, nadimanje, mučnina i povraćanje, krvarenje gornjeg dela gastrointestinalnog sistema (povraćanje krvi ili crna stolica), otežano gutanje ili prolaz hrane kroz jednjak, uklanjanje stranog tela i drugo, gastroskopija je neophodna.

Procedura gastroskopije ne traje duže od 10-20min. Izvodi se dok pacijent leži na levoj strani. Gastroskop je fleksibilna cev debljine prsta. Sonda ima sočiva i izvor svetlosti koji lekaru omogućavaju pogled na unutrašnjost GIT-a bilo preko monitora ili same sonde. Moguće je izvesti endoskopiju u opštoj kratkotrajnoj anesteziji što je za pacijenta mnogo komfornije.Nakon budjenja iz kratkotrajne sedacije, ne biste smeli da vozite, a poželjno je da sa nekim u pratnji odete kući jer možete biti malo ošamućeni.

Od medicinskog osoblja Naše poliklinike prilikom zakazivanja gastroskopije dobićete informacije o pripremi za pregled.

Kolonoskopija

KOLONOSKOPIJA je endoskopski pregled donjeg dela gastrointestinalnog trakta. Kada se sumnja na karcinom debelog creva kod osoba starijih od 50 godina, ili je osoba mladja ali ima crnu stolicu ili primećuje svežu krv u istoj, ako postoje česti prolivi (dijareje), ili periodi retke stolice koji se smenjuju sa zatvorom ( opstipacijom), anemija usled nedostatka gvožđa, genetska sklonost oboljenjima debelog creva, dugotrajan bol u stomaku- tada je KOLONOSKOPIJA dijagnostička procedura izbora.

Kolonoskop se uvodi kroz anus i prolazi kroz debelo crevo do završnog dela tankog creva, a cela procedura traje od 20 minuta do sat vremena. Ovim putem nije samo moguća dijagnostika poboljenja, već u velikoj meri može da se sprovede i lečenje s obzirom da se može tretirati krvarenje, ukloniti potencijalno opasan polip i sl. Ono što je važno znati, to je da iako je do skoro kolonoskopija bila neprivlačna metoda za mnoge pacijente, danas je to vrlo konforan način dijagnostike i/ili lečenja bolesti debelog creva jer ga je moguće obaviti u kratkotrajnoj sedoanalgeziji.

Svaka endoskopska procedura zahteva prethodnu pripremu, o kojoj svakog pacijenta ponaosob informiše medicinsko osoblje Naše poliklinike. Do 5 sati pre procedure možete da pijete bistre tečnosti: vodu, bistre supe, čaj itd.

Kolonoskopija je bezbedna procedura, komplikacije su retke.

Klinika
Radno vreme
 • Ponedeljak - Petak
  08:00 - 19.00
 • Subota
  08:00 - 14.00
 • Nedelja
  Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji