Test opterećenja srca
(Ergometrijski test)

Klinika

Ergometrija (test opterećenja, ergometrijski test) je neinvazivna kardiološka metoda kojom se na posredan način ispituje stanje i funkcionalna sposobnost krvnih sudova koje krvlju opskrbljuju srčani mišić. Testu se pristupa tek kad je lekar-kardiolog na temelju razgovora s Vama i kliničkog pregleda, postavio sumnju na bolest krvnih sudova srca odnosno koronarnu bolest. Test se takođe izvodi i iz sledećih razloga:

 • procena težine, već od ranije prisutne koronarne bolesti
 • ispitivanje stepena oporavka srčanog mišića nakon srčanog udara
 • ispitivanje raznih aritmija srca
 • procena funkcionalnog statusa u sklopu bolesti srčanih zalistaka
 • ispitivanje kondicionog stanja osobe

Isto tako za izvođenje ergometrije moraju biti zadovoljeni sledeći uslovi:

 • da bolesnik može hodati po pokretnoj traci
 • da ima dobro regulisan krvni pritisak
 • da nema kontraindikacija za test, što procenjuje kardiolog prilikom osnovnog pregleda.

Ergometrsijki test se izvodi u ugodnoj, toploj i mirnoj prostoriji uz prisustvo lekara-kardiologa i medicinskog tehničara. Nakon što se u garderobi skinete do pojasa, na grudi se nalepe elektrode za kontinuirano snimanje elektrokardiograma, skraćeno EKG-a, a na nadlakticu se stavlja manžetna aparata za merenje krvnog pritiska.

Na pokretnoj traci ćete hodati prema programu koji se određuje u skladu sa Vašom dobi, polom i telesnom masom, a uz stalno praćenje krvog pritiska i snimanje EKG-a. Test se prekida po završetku programa, ali i ranije u slučaju da to lekar odredi. Sam test traje između 30 i 45 min. Ponekad će lekar zahtevati ponovno snimanje EKG-a ili čak vađenje krvi za određene pretrage.

Tokom testa mogući su bolovi u grudima kao posledica smanjenog dotoka kiseonika srčanom mišiću. Razlog tome može biti suženje srčanih arterija ili njihovo naglo stezanje. Isto tako moguć je razvoj srčanih aritmija. Tokom testa može doći i do naglog porasta pritiska ili pulsa. U tim slučajevima lekar će prekinuti test, te započeti postupke kako Vaša sigurnost ne bi ni u kom slučaju došla u pitanje.

Po završetku testa isto je tako moguće da dođe do naglog pada pritiska, pojave srčanih aritmija ili jakog znojenja. I u tom slučaju, naš stručni medicinski tim će preduzeti postupke s ciljem uklanjanja navedenih komplikacija.

Ergometrija je test kojim se opterećuje Vaše srce, pod strogo kontrolisanim uslovima i uz visoko edukovano i za postupak oživljanjanja osposobljeno osoblje, no međutim ipak su moguće komplikacije. One se javljaju izuzetno retko, ali su opasne po život. To su ozbiljne srčane aritmije, nagli pad pritiska s gubitkom svesti i razvoj srčanog udara kojeg još nazivamo infarkt miokarda. Te komplikacije zahtievaju bolničko lečenje.

Naša ustanova je potpuno opremljena za postupke oživljavanja i održavanja života, za vreme dok ne stignu kola hitne medicinske pomoći koja će Vas uz pratnju lekara, u najkraćem mogućem roku odvesti do bolnice na daljnji nastavak liječenja.

Klinika
Radno vreme
 • Ponedeljak - Petak
  08:00 - 19.00
 • Subota
  08:00 - 14.00
 • Nedelja
  Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji