Pulmologija

Pulmološki pregled

U Našoj Poliklinici radimo kompletne pulmološke dijagnostičke preglede i terapiju:

 • dijagnostika i terapija akutnih i hroničnih bolesti
 • gornjih i donjih disajnih puteva
 • dijagnostika i terapija asthme i HOBP
 • dijagnostika i terapija pneumonia
 • rana dijagnostika Ca pluća
 • dijagnostika meta promena u plućima
 • dijagnostika i terapija hroničnog kašlja
 • terapija zastojnih promena na plućima (uz konsultaciju kardiologa)
 • dijagnoza i terapija alergijskih bolesti

DIJAGNOSTIKA

 • Funkcionalno ispitivanje pluća: Spirometrija
 • Bronhodilatatorni test (sa Berodualom, Spalmotilom)
 • Bronhoprovokativni test (provokacija fizičkim opterećenjem na Treadmill-u)

ALERGOLOŠKO ISPITIVANJE

 • Kožne probe-prick alergo test na inhalatorne alergene

LABORATORIJA

 • Kompletna biohemijska, mikrobiološka dijagnostika, TU marker (u saradnji sa referentim labaratorijskim ustanovama)

TERAPIJA

 • Inhalaciona terapija (bronhodilatatori, inhalatorni kortikosteroidi)
 • Infuziona terapija
 • Intramuskularna terapija

Spirometrija

Spirometrija predstavlja način ispitivanja ventilacione sposobnosti pluća. Pomoću ove metode merimo plućne kapacitete i volumene. Spirometrija je dijagnostička metoda, ali isto tako služi i za praćenje uspeha terapije. Neophodna je u dijagnostičkom i terapijskom tretmanu opstruktivnih bolesti (astma, HOBP), restriktivnih bolesti (plućna fibroza, kongestivna srčana insuficijencija) ili mešovitih poremećaja.

Način izvođenja je veoma jednostavan: pacijent sa zapušenim nosem diše u spirometar. U početku način disanja odgovara normalnom aktu respiracije. Nakon toga uz savete lekara pacijent počinje sa forsiranim udahom i izdahom. Uz stručnu pomoć lekara i saradnju pacijenata za kratko vreme i uz malo truda dobijamo značajne podatke o kapacitetu i volumenu pacijentovih pluća.

Bronhodilatatorni test Ventolinom i Berodualom

Važna dijagnostička metoda koja se koristi za postavljanje diferencijalne dijagnoze bronhijalne astme i hronične obstruktivne bolesti pluća.

Izvodi se u sklopu ponavljanih spirometrijskih ispitivanja u okviru kojih pacijent dobija određenu dozu bronhodilatatornih lekova ( B2 aganostii/ili antiholinergici)

Praćenjem plućne funkcije, odnosno njenih parametara prvenstveno FEV1 određuje se stepen reverzibilnosti bronhijalne opstrukcije. Na taj način se sa velikim stepenom sigurnosti postavlja diferencijalna dijagnoza astme i HOBP što nadalje postavlja bitan putokaz u daljem lečenju i terapijskim procedurama pacijenta.

Kožne PRICK alergo probe na inhalatorne alergene

Prick-testovi na standardne inhalacione i nutritivne alergene predstavljaju osnovne alergološke testove pomoću kojih se dokazuje preosetljivost (senzibilizacija,tj.alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane.

Kada govorimo o alergenima razlikujemo alergene zatvorenog prostora i alergene spoljasnje sredine. Među "opasnostima koje vrebaju u kući (stanu) najveći problem stvaraju alergeni grinje, dermatophagoides, buba švabe, vuna, dlake i izlučevine pasa i mačaka.U spoljašnjoj sredni najjači alergeni su upravo polen trava, drveća i korova.

U hrani vrebaju različiti alergeni. Meso, mleko, jaja, riba, kikiriki - sve su to potencijalni izazivači alergija.

Test se izvodi tako sto se specijalnom lancetom zagrebe po koži i na to mesto se stavi kap odgovarajućeg alergena. Nakon određenog vremena (najčešće 20min) čita se dobijeni odgovor kože. Za lekare je bitno da li na koži postoji samo crvenilo ili su se stvorile takozvane papule. Ovo je takođe još jedna od lako izvodljivih dijagnostičkih metoda koja nam daje veoma bitne podatke za dalji tretman pacijenta.

Merenjem poprečnog preseka papula nastalih dejstvom alergena i onih od strane histamina i fiziološkog rastvora utvrđuje se da li postoji senzibilizacija na neki od alergena. Upravo zato što se reakcija antigen-antitelo odigrava u spoljašnjem sloju kože i zato što se izbegava ulazak antigena u cirkulaciju, ova metoda ispitivanja je skoro potpuno bezopasna, odnosno ne javljaju se sistemske reakcije u osoba sa pozitivnim nalazom. Kao jedina tegoba ispitanika javlja se svrab kože na mestu reakcije.

Analiza PA pluća

Veoma bitna neivazivna dijagnostička procedura. Danas se koristi kao gotovo kao standard u sklopu pregleda pulmološkog pacijenta. Način čitanja snimka izvodi se po nekim standardizovanim pravilima. Od određivanja da li je pacijent snimljen adekvatnom dozom zračenja, do provere da li je zauzeo pravilan stav prilikom snimanja.

Sve strukture na snimku se proučavaju po nekom određenom redosledu. Prvo treba proveriti izgled mekih tkiva, kao i koštano zglobne strukture na snimku. Nakon toga se prelazi na izgled hemitoraxa. Analizira se izgled pl. vrhova, pl. polja, hilusa. Obavezno se analizira hilovaskularna šara, kao i položaj dijafragme, izgled FC sinusa. Takođe prati se izgled srčane senke i deo aorte koji se vidi na snimku. Pojava bilo kakve patološke promene na snimku zahteva detaljan opis date promene. Promena se dalje opisuje po lokalizaciji, obliku, veličini, intenzitetu, homogenosti i ograničenosti od okolnog tkiva.

Sam izgled promene u velikoj meri predstavlja bitan dijagnostički podatak koji nas kasnije usmerava na dalje dijagnostičke i terapijske procedure.

Klinika
Radno vreme
 • Ponedeljak - Petak
  08:00 - 19.00
 • Subota
  08:00 - 14.00
 • Nedelja
  Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji