Ortopedija

Dijagnostika bolesti i povreda sistema za kretanje sastoji se od anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijske i radiološke pretrage, kao i drugih specijalnih ispitivanja. Ortopedskim pregledom dijagnostičke procedure mogu obuhvatiti i ispitivanje funkcije drugih organa, obzirom da se neki znakovi bolesti tek sekundarno manifestuju kao ortopedski problem.

Anamneza: Bolesnik se javlja na pregled najčešće zbog bola, otoka, ograničenosti pokreta i drugih subjektivnih smetnji, kao što su mišićna slabost ili osećaj trnjenja. Takođe, pacijent može sam na svom telu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti primetiti određene promene, što može pomoći prilikom pregleda i postavljanja dijagnoze, npr. promene na koži, oticanje zglobova ili ekstremiteta, deformacija nekog dela tela itd. Klinički pregled: obavlja se tačno utvrdjenim redosledom. Neophodno je upoznati se sa opštim stanjem pacijenta ("status praesens"), zatim se obavlja pregled čitavog koštano-zglobnog sistema i najzad, pregled bolesne regije ("status localis"). Najpre se pristupa inspekciji (u mirovanju i pokretu), zatim palpaciji (u mirovanju i pokretu), a nakon toga meri se opseg pasivnih i aktivnih kretnji svih zglobova i kičme. Ukoliko se utvrdi otok ili deformitet, vrši se merenje opsega te konkretne regije.

Uz pomoć moderne opreme i velikog kliničkog iskustva, ortopedi i traumatolozi Naše poliklinike, mogu da dijagnostikuju i leče većinu bolesti zglobova i mišića, a naročito hronične degenerativne i zapaljenske promene koštano- zglobnog sistema.

Davanjem preparata hijaluronske kiseline intraartikularnim injekcijama u zglob kuka i kolena postižu se odlični rezultati u lečenju artrotičnih promena kod bolesnika (pre ili posle elektroterapije) koji još nisu za operativni zahvat (operacija kuka ili kolena) a imaju velike tegobe pri hodi i osloncu.

Klinika
Radno vreme
  • Ponedeljak - Petak
    08:00 - 19.00
  • Subota
    08:00 - 14.00
  • Nedelja
    Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji