Gastroskopija

Gastroskopija

Šta je gastroskopija?
Gastroskopija je endoskopski pregled gornjih delova organa za varenje (jednjaka, želuca i  dvanaestopalačnog creva). Pregled je minimalno invazivan i bezbolan. Aparat kojim se obavlja pregled se zove gastroskop, a sastoji se od dugačke, savitljive sonde koja na vrhu ima kameru, koja omogućava da se unutrašnjost organa za varenje vidi na monitoru.

Zašto se radi gastroskopija? / Indikacije
Indikacije za izvođenje gastroskopije su:

 • Tegobe u vidu otežanog ili bolnog gutanja, mučnine, bolova u gornjem delu trbuha, povraćanja, osećaja viška kiseline itd.
 • Otkrivanje i lečenje različitih bolesti gornjih delova organa za varenje (zapaljenja, tumori itd.)
 • Želudačna kila
 • Preciznija dijagnostika prisustva bakterije Helicobacter pylori u bioptatu želudačne sluzokože
 • Krvarenja iz gornjeg digestivnog trakta ili odstranjivanje stranih tela.
 • Ispitivanje postojeće malokrvnosti i neželjenog gubitka u telesnoj težini.

Kako se izvodi gastroskopija? 
Gastroskopija se izvodi u lokalnoj anesteziji ili intravenskoj analgosedaciji. U lokalnoj  anesteziji pregled nije bolan, ali je neprijatan. Procedura se izvodi uz pomoć gastroskopa, koji se preko usta, korena jezika i ždrela uvodi u gornje delove sistema organa za varenje - jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Pacijent tokom pregleda leži na levom boku. Tokom gastroskopije može se uzeti isečak tkiva radi postavljanja tačne dijagnoze, a ukoliko je potrebno tokom pregleda se mogu skinuti polipi, izvaditi strano telo ili zaustaviti krvarenje. Čitav tok pregleda prati se na monitoru, a pacijent posle pregleda dobija video zapis ili fotografije.

Gastroskopija sa analgosedacijom
Gastroskopija nije bolan, ali je neprijatan pregled. Ona se može izvoditi u lokalnoj anesteziji tako što se naprska sprej sa lokalnim anestetikom ili u intravenskoj analgosedaciji, tokom koje pacijent spava. Kratkotrajna analgosedacija prilikom gastroskopije obezbedjuje konfor pacijentu tokom pregleda, tokom nje pacijent spontano diše, a anesteziolog pacijenta uvodi u stanje sna lekovima koji se daju intravenski. Gastroskopija u proseku traje oko 30 minuta, a vreme trajanja zavisi od toga da li je procedura samo dijagnostička ili je potrebno spovesti i neku intervenciju.

Priprema za gastroskopiju
Pred gastroskopski pregled ne smete uzimati hranu 8h ili duže, a tečnost (vodu) najkasnije 2-3 sata pre procedure. Redovnu terapiju možete popiti uz gutljaj tečnosti najkasnije 2 sata pre procedure. Izbegavajte pušenje pred gastroskopiju. Ukoliko bolujete od šećerne bolesti posavetujte se sa Vašim lekarom o korigovaju doze insulina. Ukoliko uzimate antikoagulantnu terapiju (lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi - Aspirin, Fraxiparin, Farin, Plavix, Clopidix, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis itd.) posavetujte se sa Vašim lekarom o korigovanju doze leka. Poželjno je da na pregled dođete sa pratiocem, naročito ako se pregled radi u opštoj anesteziji.

Nakon gastroskopije
Većina pacijenata nema nikakve tegobe nakon gastroskopskog pregleda. Preporučuje se da na proceduru dođete u pratnji. Nakon pregleda nemojte samostalno upravljati motornim vozilom, nemojte ići na posao i odmarajte se. 2h posle pregleda možete započeti unos rashladjene hrane i napitaka.

Klinika
Radno vreme
 • Ponedeljak - Petak
  08:00 - 19.00
 • Subota
  08:00 - 14.00
 • Nedelja
  Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji