Kolonoskopija

Kolonoskopija

Šta je kolonoskopija?
Kolonoskopija predstavlja endoskopski pregled donjih partija digestivnog sistema (rektuma, celog debelog creva i završnog dela tankog creva - ileuma) uz pomoć fleksibilnog instrumenta debljine prsta - kolonoskopa. Kolonoskopijom se vrši vizuelna inspekcija pomenutih partija, što omogućava dijagnostikovanje ranih oblika karcinoma i drugih obolenja, koja se zatim mogu uspešno lečiti.
Rak debelog creva, jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti, a najčešće se javlja kod osoba između 50 i 74 godine starosti. Ova bolest, koja se dugo razvija bez vidljivih tegoba, izlečiva je u više od 70% slučajeva ukoliko se otkrije u stadijumu prekancerozne lezije (npr. polipa) ili u stadijumu lokalizovane bolesti, zbog čega je rano otkrivanje (skrining) ključno u borbi protiv ove bolesti.

Zašto se radi kolonoskopija? / indikacije
Indikacije za izvođenje kolonoskopije su:

 • Ispitivanje zbog sumnje na karcinom kolona kod osoba starijih od 40 godina
 • Pojava sveže krvi u stolici i tamno obojena stolica
 • Uporna dijareja (proliv), ili naizmenično periodi opstipacije I dijareje.
 • Pozitivan test na okultno krvarenje - FOBT
 • Promena oblika stoloice (stolica tanka kao olovka)
 • Anemija usled nedostatka gvožđa
 • Porodična istorija karcinoma kolona kod pacijenatka koji nemaju nikakvih tegoba ali postoji anamnestički podatak da su bliski srodnici imali tumor debelog creva.
 • Hronični, neobjašljiv bol u trbuhu, nadimanja, mučnina, povraćanje - sa prethodno isključenim uzrokom neinvazivnim i manje invazivnim metodama.

Kako se izvodi?
Kolonoskopija se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj analgosedaciji. U lokalnoj anesteziji pregled nije bolan, ali je neprijatan. Kolonoskop, kojim se izvodi procedura, je dugačka fleksibilna cev sa video kamerom na vrhu koja se uvodi kroz čmar, preko celokupnog debelog creva do ušća debelog u tanko crevo. Radi omogućavanja adekvatnog pregleda sluznice, vazduh se uvodi u debelo crevo, zbog čega postoji mogućnost grčeva ili poziva na pražnjenje. Tokom procedure moguće je uzeti malu količinu tkiva za patohistološku analizu.

Kolonoskopija sa analgosedacijom
Kolonoskopija sa kratkotrajnom analgosedacijom, koja se sve više preporučuje, potpuno je bezbolan pregled. Pacijent se budi trenutno nakon završenog pregleda. Ukoliko se pregled radi u intravenskoj analgosedaciji obavezno je da pacijent dođe sa pratnjom.

Priprema za kolonoskopski pregled
Priprema za kolonoskopiju obično počinje 24 sata pre pregleda, a nekad i duže u slučaju usporenog crevnog pražnjenja. Da bi se pregled adekvatno obavio, potrebno je isprazniti debelo crevo primenom sredstava za čišćenje, prema savetu koji ćete dobiti u Našoj poliklinici dr Rodoljub Ristić. Ukoloko pacijent ima šećernu bolest poželjna je konsultacija endokrinologa ili interniste pre pripreme, radi korigovanja terapije. Kod pacijenata sa kardiološkim problemima koji uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi, potrebna je konsultacija kardiologa radi korekcije terapije, da bi sprovođenje kolonoskopije bilo maksimalno bezbedno i da ne dođe do pogoršanja osnovne bolesti. Dan pre procedure ne treba konzumirati čvrstu hranu, dok na dan pregleda pacijent ne bi trebalo da uzima hranu ni tečnost, a ukoliko uzima terapiju zbog hroničnih bolesti (zbog povišenog krvnog pritska, poremećaja funkcije štitaste žlezde itd.) obavezno je uzeti terapiju u ranim jutarnjim satima sa minimalnom količinom tečnosti.

Nakon kolonoskopije
Kod kolonoskopije koja se izvodi u analgosedaciji nije preporučljivo da sledeća 24 sata radite i vozite. Poželjno je da na intervenciju dođete sa pratnjom. Može se javiti osećaj naduvenost ili ispuštanja gasova (ovi simptomi prolaze nakon nekoliko sati). Vodu i čajeve možete piti 2 sata nakon procedure, a zatim možete imati lagan obrok.

Da li je pregled bezbedan?
Pregled je potpuno bezbedan. Od lakših tegoba mogu se javiti nadutost i osećaj punoće u stomaku, kao i lakši grčevi, koji prestaju brzo nakon završenog pregleda. Izuzetno retko se mogu javiti komplikacije - kao što je krvarenje ili da dođe do perforacije creva, i to samo ako se rade intervencije kao što je biopsija ili uklanjanje polipa.

Ostale korisne informacije
Pregled može da se radi u kratkotrajnoj intravenskoj analgosedaciji koja traje koliko traje i sam pregled a, pacijent se budi trenutno nakon završetka pregleda. Ukoliko se pregled radi u analgosedaciji obavezna je pratnja za pacijenta.

Ukoliko imate srčanu manu, bolest srčanih zalistaka, ili vestački srčani zalistak obavezna je antibiotska profilaksa, odnosno pacijent mora da pije antibiotike pre pregleda (konsultovati sa svojim internistom ili kardiologom).
Pacijenti koji boluju od šećerne bolesti i leče se insulinom obično zahtevaju pripremu u bolničkim uslovima zbog česte potrebe kontrolisanja šećera u krvi i mogućih hipoglikemija (pada vrednosti šećera u krvi).

Svi pacijenti kojima se radi kolonoskopija prethodno treba da imaju urađen ultrazvuk stomaka, krvnu sliku sa trombocotima , PT% ili INR. Klinika
Radno vreme
 • Ponedeljak - Petak
  08:00 - 19.00
 • Subota
  08:00 - 14.00
 • Nedelja
  Ne radimo
Potrebna Vam je pomoć?

Besplatno kardiološko savetovalište sredom od 15h do 17h.

Kontakt detalji